Bezoek van het VRT journaal
Afgelopen donderdag (4 juli 2019) kwam het VRT journaal een kijkje nemen tijdens het 7 jaar ...
Nieuwsbrief 3xG

De laatste nieuwtjes van de 3xG studie!

Hoe beschermen we ons tegen hormoonverstoorders?
De resultaten uit onze 3xG-studie bevestigen dat we allemaal voortdurend worden blootgesteld aan hormoonverstoorders. We detecteerden ftalaten in de urine van alle deelnemende moeders tijdens hun zwangerschap. Bij uitbreiding kunnen we dus vermoeden dat dit ook in de gehele bevolking het geval is. We zien gelukkig wel dat door de verstrengde wetgeving  het gehalte afneemt in de tijd.

Wat zijn de effecten van die hormoonverstoorder op ons lichaam?


Ftalaten kunnen al in een lage dosis de normale werking van onze hormonen ontregelen. In de 3xG-studie vonden we subtiele verbanden tussen ftalaatconcentraties in de urine en vroege signalen van celschade. Dit resultaat is vergelijkbaar met dat van de Vlaamse jongeren die in 2015 onderzocht werden in het Steunpunt Milieu en Gezondheid. Eventuele gevolgen voor het lichaam zijn niet meteen merkbaar, maar zouden later tot uiting kunnen komen als de blootstelling blijft duren. 
We kunnen evenwel zelf actie ondernemen om minder met hormoonverstoorders in aanraking te komen. Een bijzondere en nieuwe bevinding van de 3xG-studie is dat mensen die hun huis goed ventileren een lager gehalte aan vervuilende ftalaten in hun lichaam hebben. Daarnaast bleken ook verschillende (ver)bouwactiviteiten, de aanwezigheid van PVC-materialen in huis, een hoog gebruik van verzorgingsproducten en roken gekoppeld aan blootstelling.  

Weet je hoe je blootstelling aan hormoonverstoorders kan vermijden?

  • Ventileer je huis voldoende, en vooral als je nieuwe meubelen hebt gekocht.
  • Ga je bouwen, behangen of schilderen? Vermijd dan zoveel mogelijk bouwmaterialen en producten die PVC bevatten.
  • Let goed op ingrediĆ«nten van verzorgingsproducten. Gebruik schoonmaakmiddelen met een ecolabel.
  • Warm je eten in de microgolf op in materialen uit glas of porselein.
  • Was je beddengoed, kleding en handdoeken voordat je ze de eerste keer gebruikt.

Waar kan je nuttige achtergrondinfomatie vinden?

  • Op de website van Gezondheid en Milieu vind je meer tips voor een gezond binnenmilieu.
  • Op de website van de Gezinsbond kom je meer te weten over verschillende types van hormoonverstoorders.
  • In maart 2019 lanceert 3xG een actie in de Week van de Keigezonde Kempen, met concrete adviezen over hoe we de blootstelling aan deze stoffen kunnen beperken. Het team werkt daarvoor samen met de betrokken partners en de Gezinsbond.

Wens je meer achtergrondinformatie dan je kan je hier het volledige rapport nalezen. Wil graag het filmpje bekijken over deze resultaten klik dan hier. Deze resultaten werden gepubliceerd op 13 december 2018 met dit persbericht.